SEBEVĚDOMÍ

SELF-CONFIDENCE


Jsem tu podruhé opět s článkem nezaměřující se na módu či krásu, jak je zvykem mého blogu.
Je to podruhé co se snažím díky článku měnit názory/myšlení na svět lidí či sebe samotného.
Můžete si přečíst článek O SEBELÁSCE, který měl velice pozitivní ohlasy.

A v tomto článku, bych vám ráda sdělila mé nové/sebevědomější myšlení od nového roku 2019. Tento rok mě velice změnil, a postačil na to pouze jeden jediný den.
A proč se tak stalo? Rok 2018 pro mě nebyl úplně nejlepší, spoustu negativních zpráv, hádek a nerozumných učiněních, které mě jenom potápěly na dno. Každý si tím jednou projde pokud nezmění pohled. Stačí změnit chování i myšlení na svět a rozhodně zvýšit své sebevědomí!
Přesně o tom bude dnešní článek. Chtěla bych šířit pozitivní náladu, která doufám, že povede k rozšíření zdravě sebevědomích lidí.

Důvody proč být sebevědomá? - Dosáhnout svých cílů, být úspěšná, mít okolo sebe podobně smyšlející lidé, šířit pozitivní náladu a hlavně být nápomocná druhým lidem...

Nejprve je potřeba rozpoznat a pochopit, že přijetí negativního sebehodnocení neznamená, že souhlasím s tím, co pocity a myšlenky říkají. Teprve ve druhém kroku, když už tyto obtěžující pocity a myšlenky umíme beze strachu prožívat, můžeme s nimi začít dále pracovat. „Musíme umět přijmout a zůstat s tím, co nám nejvíc vadí, abychom postupně přišli na to, jak se toho zbavit.“ Dokážeme-li přijmout i své negativní pocity, strachy, obavy, špatnou náladu, vnitřní konflikt, brzy zjistíme, že vydržet s nimi je daleko snazší, než jsme si mysleli, a přestaneme se jich obávat.


CO JE TO SEBEVĚDOMÍ ?

Sebevědomí je důležitá složka osobnosti, která určuje, do jaké míry si člověk uvědomuje své možnosti a schopnosti. A do jaké míry věří ve svou schopnost obstát v životních situacích. S tím vším pak samozřejmě souvisí, zda se má člověk rád a sama sebe si váží.

Pokud stále nevíte, jak na tom se SEBEVĚDOMÍM jste, zkuste navštívit tuto stránku, která vám výsledek ihned vyhodnotí podle vašich odpovědí. Avšak důležitě rozhodně je, aby vaše odpovědi byly opravdu pravdivé a skutečné. Zamyslete se a pusťte se do testu → SEBEVEDOMÍ ←. Vaše výsledky mi můžete psát na můj INSTAGRAM nebo zanechte komentář po článkem.


JAK SPRÁVNĚ ZDRAVÉ SEBEVĚDOMÍ ZVÝŠIT?

1. KOMUNIKACE

Na začátku je velmi důležité analyzovat a změnit komunikaci s druhými, protože vztahy s lidmi přímo ovlivňují naše sebevědomí. Prozkoumejte své konkrétní vztahy se známými, kolegy, přáteli, rodiči či partnerem.U většiny lidí asi zjistíme, že je jejich vliv víceméně neutrální. U některých zas možná uvidíme, že nám sebevědomí zvyšují, s těmi je dobré se vídat častěji. Ptejme se sami sebe, co tito lidé dělají, že nám sebevědomí zvyšují a snažme se to samé přinést i do komunikace s ostatními lidmi. Zároveň hledejme další nové vztahy nebo měňme ty staré tak, abychom v nich zažívali podobný pocit.Vztahy s těmi lidmi, kteří nám sebevědomí dlouhodobě snižují, je třeba minimalizovat.

Pro mě ještě důležité je, aby se komunikace změnila tak, abychom přeměnily některá negativní slovíčka. A na to se podíváme společně z mých výpisků z knihy, kterou jsem nedávno začala číst.
( KAŽDÉ SLOVO MÁ SÍLU

  • Mluvit o věcech v přítomném čase, jako by se právě staly. Např. ,,Teď je pro mě snadné najít si vztah"
  • Začít ve větách používat ,,PROTOŽE" ( Odpovídá vám na otázku proč? ) a ,,TEĎ" (Přítomný čas).
  • Vypustit negativní příkazy. Např. ,,Nepusť to!" → ,,Drž to pevně!"
  • Vypustit slova ,,MĚLA BYCH, MUSÍM, MOHLA BYCH" ( Vyvolává pocit nelibosti )
  • Používejte kladně nabitá slova. Např. ,,LÁSKA, VDĚČNOST, SMÍCH, ZDRAVÍ, SÍLA, SVOBODA, LASKAVOST, RADOST, ÚSPĚCH, HOJNOST."


2. VLIV PROSTŘEDÍ

Prostředí má na naše sebevědomí daleko větší vliv, než si myslíme. Je zřejmé, že i sebevědomý univerzitní profesor, který se nezajímá o sport, se bude uprostřed diskuze fotbalových fanoušků cítit nesebevědomě. Pokud by takovou zkušenost opakoval dlouhodobě, jeho sebevědomí samozřejmě utrpí. Bohužel mnozí z nás tráví v podobně nevybraném prostředí většinu času.

„Jsou práce, koníčky, známí či přátelé opravdu ta prostředí, která vám dodávají sebevědomí? Nacházíte tam radost z uplatnění své jedinečnosti?“ 

„Opusťte jej, nebo jej zkuste trochu proměnit k vaší větší spokojenosti. Vzhledem k reálným možnostem je někdy lepší bojovat, jindy spíše hledat vhodnější bojiště.


3. POZORNOST, MYŠLENÍ A KOMENTÁŘE

Naše sebevědomí je nejen výsledkem toho, co nám říkají druzí, ale také především výsledkem toho, co si říkáme my sami. Jakmile si své mínění o sobě zanalyzujeme, je třeba se s ním učit pracovat. Kontrolovat své sebehodnocení, zastavit zbytečné komentáře a přiklonit pozornost k něčemu užitečnějšímu - k vhodnějším komentářům nebo odlišným pocitům. Tenhle postup opakovat třeba stokrát denně, až se z takové drobné změny stane postupně zvyk a ze zvyku se stane nová vlastnost nazývaná VYŠŠÍ SEBEVĚDOMÍ.






Doufám v to, že alespoň pár lidí můj článek osloví, a pokusíme se společně na tomto tématu zapracovat do úplného ÚSPĚCHU.






Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky